Over ons

Mag ik mij even voorstellen? Mijn naam is Roy Pfennings, geboren in 1973,Over ons 1

en vanaf 28 februari 2010 ben ik de trotse eigenaar van
het Roerdriehoek museum in Montfort.

Samen met mijn vrouw en kinderen, broer en vrijwilligers zorgen we dat u in een gezellige sfeer wordt ontvangen en kunt genieten van ons museum.

Hoe is dit tot stand gekomen?
Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf begin jaren 90 ben ik begonnen met het verzamelen van mouwemblemen en dat werd alleen maar meer. In het begin had ik op een klein kamertje in huis een vitrine en een pop staan, de rest zat opgeborgen in dozen en kisten. Ik vond het zonde dat alles in dozen en kisten zat en niemand het kon zien. Toen wij naar Montfort verhuisden kwam het idee om op de hooizolder van de schuur een museum in te richten. Vanaf 1 maart 2010 is het museum elke eerste zondag van de maand geopend of op afspraak te bezoeken.

Het Roerdriehoek museum: Op 28 februari 2010 werd het Roerdriehoek museum geopend door Burgemeester Hanselaar van de gemeente Roerdalen. Het was toen 65 jaar geleden dat de Roerdriehoek geheel bevrijd was door de Geallieerden. Vanaf dat moment is de collectie verder uitgebreid en raakt het museum steeds voller. Ook het bezoekersaantal wordt elk jaar meer en kunnen we elke opening rekenen op Jos en Kyro die ons komen steunen als vrijwilliger.  Jos was vanaf zijn eerste bezoek aan ons al over enthousiast en Kyro heeft bij ons zijn maatschappelijke stage voor het Connect College bij ons gedaan. Eind 2014 was ook eindelijk de  GMC CCKW 352 uit 1941 gereed en toegevoegd aan de collectie. Samen  met mijn broer Danny, die zelf een Dodge WC-52 uit 1943 heeft, restaureren we voertuigen en materiaal uit die oorlogsperiode en gaan we veel markten en beurzen af op zoek naar onderdelen. Zie hiervoor de pagina PROJECTEN.

Collectie: De collectie bestaat uit documenten, gebruiksvoorwerpen, uniformen etc. uit de periode 1939 1945. Het gaat om alledaagse voorwerpen die men in die periode regelmatig kon tegenkomen. Alles wordt met zorg behandeld zodat dit voor de huidige en toekomstige generaties behouden blijft.

Doelstelling: Met de verzameling streeft het Roerdriehoek museum een aantal doelen na. Het is leuk om militaria te verzamelen maar er zit meer achter dan een schuur vol spulletjes stoppen. Het doel is om toekomstige generaties ervan bewust te maken dat er in die oorlogsperiode mensen offers hebben gebracht zodat wij nu weer in vrijheid kunnen leven. Een geweldige tijd waarin we nu leven en dat vrijheid en verdraagzaamheid  een groot goed is.

Educatie: Vanaf 2003 bezoeken we ook jaarlijks een aantal basisscholen in de regio. In eerste instantie ging dit over mijn eigen uitzendervaringen als militair, maar al snel werd ik ook gevraagd om iets over de Tweede Wereldoorlog te komen vertellen. Inmiddels is ook dit alweer een heel stuk uitgegroeid en is de educatiegroep Oorlog in de Roerdriehoek opgericht die gekoppeld is aan het Roerdriehoek museum. Onze bezoeken aan de basisscholen zijn gebaseerd op een tweetal uitgangspunten, nl.  herkenbaarheid en tastbaarheid.
Herkenbaarheid: met behulp van oude foto
s en afbeeldingen over de ontwikkelingen vóór en tijdens WOII in de Roerdriehoek.
Tastbaarheid: wij  dragen tijdens ons bezoek oude uniformen en met behulp van oude voorwerpen wordt een beeld geschetst van het leven uit die tijd.

Lezingen: Ook verzorgen wij inmiddels voor groepen/verenigingen lezingen op locatie. Aan de hand van een powerpoint presentatie en een aantal voorwerpen uit die periode vertellen we het roerige verloop van de periode van mobilisatie tot aan bevrijding van de Roerdriehoek, de regio Midden-Limburg. Voor verdere informatie hierover en een eventuele afspraak, neem even contact met ons op.


Over ons 3.1                                             Over ons 2                                           

Mijn broer Danny                                                                                                      Vrijwilliger Kyro                                                                                                     In Memoriam Jos
het Roerdriehoek museum
Dijkstraat 5
6065 AT, Montfort (L)
Holland
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact gegevens

  • Het Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • 06-15691733
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Geopend dinsdag t/m vrijdag van 18:00 - 20:00 uur.
  • Elke eerste zondag van de maand geopend
    van 10.00 uur tot 17.00 uur met deskundige gidsen!
  • KvK-nummer: 65717066