Home

Sonntag, 7. Juni, sind wir von 10 bis 17 Uhr geöffnet. Natürlich stehen Ihnen unsere fachkundigen Guides zur Verfügung, die Ihnen Text und Erläuterungen zu den Ereignissen im Roerdriehoek geben!

Aufgrund von COVID-19-Maßnahmen müssen Sie uns im Voraus anrufen.


Nach dem Besuch des Museums bieten wir eine schöne Tasse Kaffee oder Tee.

Ein Besuch nach Terminabsprache ist selbstverständlich immer möglich. Verwenden Sie die Kontaktschaltfläche, um einen Termin zu vereinbaren.
Fahrrad-Route-Buch "Zwischen Maas und Rur '44-'45".
Ab sofort auch erhältlich im Rur-Dreieck Museum, € 3,50. Weitere Infos im Museum.
Fahrrad-Route-Buch nur auf Niederländisch verfügbar.
Gisteren hebben we een zeer bijzonder item mogen ontvangen. Een chemie boek, uitgegeven in 1927 te Berlijn en geschreven in het Duits, voor het vervaardigen van chloor. Een aanwezige stempel laat zien dat dit chemie boek in 1939 is ontvangen door de Soda fabriek in Merum (tegenwoordig Solvay Chemie b.v.) als naslagwerk voor het vervaardigen van chemicaliën. Het terrein van de Soda fabriek in Merum was op 26 en 27 februari 1945 het strijdtoneel van hevige gevechten waarbij het boek door de beschietingen zwaar beschadigd werd. Na de bevrijding zijn een aantal van deze boeken door een inwoner van Herten opgeraapt en bewaard gebleven en enkele hiervan zijn een aantal jaren geleden aan een verzamelaar geschonken waarvan wij dit exemplaar hebben ontvangen.

Op 26 februari zet "Charlie" compagnie van het 58infanterie bataljon van de Amerikaanse 8e tank divisie de aanval in op de Duitse stellingen rond de Soda fabriek in Merum. De groep van soldaat Okey Taylor verliest hun radioman soldaat Demcovitz  door Duitse beschietingen en bereikt zonder hem de gebouwen van de Soda fabriek. De Duitsers worden verdreven uit de gebouwen waarna de Amerikanen door de Duitse artillerie onder vuur worden genomen. In de chaos, en omdat de groep de radio bij soldaat Demcovitz heeft achtergelaten waardoor men geen contact meer heeft met de achterhoede in Linne, komt de groep ook onder eigen vuur te liggen. 's Nachts in het donker sluipen 2 soldaten vanuit de fabriek terug naar soldaat Demcovitz, die inmiddels aan zijn verwondingen was overleden, om de radio op te halen waarna men contact opneemt met hun eigen troepen in Linne en de beschietingen stoppen.

Boek Soda fabriek Merum 2  Boek Soda fabriek Merum 3  Boek Soda fabriek Merum 4

Boek Soda fabriek Merum 5      Merum factory 1945

Kontakt informationen

  • Die Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • Niederlande
  • +316-15691733
  • Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!
  • Geöffnet von Dienstag bis Freitag von 18:00 bis 20:00 Uhr.
    Jeden ersten Sonntag im Monat geöffnet
    von 10 bis 17 Uhr mit fachkundigen Führern!