Home
Sunday 7 June we are open from 10 a.m. to 5 p.m. and of course our expert guides are available to give you text and explanation about the events in the Roerdriehoek!
According to COVID-19 rules, call before you visit us!!
After visiting the museum we provide a nice cup of coffee or tea.  
 
 
 
 
 
A visit by appointment is also always possible!
Use the contact button to maken an appointment.
Gisteren hebben we een zeer bijzonder item mogen ontvangen. Een chemie boek, uitgegeven in 1927 te Berlijn en geschreven in het Duits, voor het vervaardigen van chloor. Een aanwezige stempel laat zien dat dit chemie boek in 1939 is ontvangen door de Soda fabriek in Merum (tegenwoordig Solvay Chemie b.v.) als naslagwerk voor het vervaardigen van chemicaliƫn. Het terrein van de Soda fabriek in Merum was op 26 en 27 februari 1945 het strijdtoneel van hevige gevechten waarbij het boek door de beschietingen zwaar beschadigd werd. Na de bevrijding zijn een aantal van deze boeken door een inwoner van Herten opgeraapt en bewaard gebleven en enkele hiervan zijn een aantal jaren geleden aan een verzamelaar geschonken waarvan wij dit exemplaar hebben ontvangen.

Op 26 februari zet "Charlie" compagnie van het 58infanterie bataljon van de Amerikaanse 8e tank divisie de aanval in op de Duitse stellingen rond de Soda fabriek in Merum. De groep van soldaat Okey Taylor verliest hun radioman soldaat Demcovitz  door Duitse beschietingen en bereikt zonder hem de gebouwen van de Soda fabriek. De Duitsers worden verdreven uit de gebouwen waarna de Amerikanen door de Duitse artillerie onder vuur worden genomen. In de chaos, en omdat de groep de radio bij soldaat Demcovitz heeft achtergelaten waardoor men geen contact meer heeft met de achterhoede in Linne, komt de groep ook onder eigen vuur te liggen. 's Nachts in het donker sluipen 2 soldaten vanuit de fabriek terug naar soldaat Demcovitz, die inmiddels aan zijn verwondingen was overleden, om de radio op te halen waarna men contact opneemt met hun eigen troepen in Linne en de beschietingen stoppen.

Boek Soda fabriek Merum 2  Boek Soda fabriek Merum 3  Boek Soda fabriek Merum 4

Boek Soda fabriek Merum 5      Merum factory 1945

Contact Details

  • The Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • The Netherlands
  • +316-15691733
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Open Tuesday to Friday from 6:00 pm to 8:00 pm.
    Open every first Sunday of the month
    from 10 a.m. to 5 p.m. with expert guides!