75 jaar bevrijding Roerdalen

 Vanwege COVID-19 maatregelen uitgesteld tot 2021!!!

Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, organiseren ‘’Stichting het Roerdriehoek museum in beweging’’ samen met mensen uit alle dorpen (in een projectgroep) van vrijdag 13 t/m zondag 15 maart 2020 het evenement : Roerdalen 75 jaar bevrijd.

Rond het kasteel Montfort wordt een basiskamp ingericht waar een 25 tal oude legervoertuigen met een 100 deelnemers en reenactors dat weekend hun kamp opslaan. Vanuit deze locatie bezoekt de kolonne alle dorpen. De tijden zijn onderling al afgesproken, en het dorp maakt zelf een programma waarbij de ‘’bevrijdingsstoet’’ het dorp aandoet. De route van deze "bevrijdingsstoet" volgt later. 

Op vrijdagavond is er een activiteit in Montfort; zaterdag bezoekt de colonne achtereenvolgens Melick (10-12 uur); Posterholt (13-15 uur) en Herkenbosch (16-18 uur). Op de zondag is dit Vlodrop (11-13 uur) en het geheel wordt afgesloten in St Odiliënberg (14.00 uur)

MONTFORT : Vrijdag om 19 uur is er een ceremonie aan de Rotonde, waarbij een Britse delegatie aanwezig zal zijn. Gepland staat de onthulling van de gedenkstenen Desert Rats & Royal Inniskilling Dragoon Guards.

Daarna zal er nog een activiteit plaatsvinden door Stg Culturele Dorpsactiviteiten Montfort waar deelnemers en bezoekers in "Allo Allo" stijl bij café Ane Kérk de avond gezellig kunnen afsluiten.

MELICK : Zaterdag is dit het eerste dorp dat wordt bezocht. Centrale plek wordt hier de (Duitse) bunker gelegen in het weiland achter het Sjöttequarteer (Dorpsstraat 68A) alwaar activiteiten georganiseerd worden. De bunker (aangelegd door de Duitsers in het najaar van 1944) is dan ook toegankelijk.

POSTERHOLT : Vervolgens wordt er koers gezet naar Posterholt, alwaar rond CC De Beuk de activiteiten losbarsten.

Educatieve films, militairen die op missie zijn geweest, kinderactiviteiten en mensen die iets vertellen over de oorlog , zijn enkele grepen uit het programma. Afgesloten wordt er met een concert.

HERKENBOSCH : Hier zijn activiteiten gepland vanaf 14 uur aan de Molenberg, alwaar de stoet om 16 uur arriveert.

Herdenking bij het monument, met aansluitend ontvangst van Historische voertuigen uit WOII, waarbij aandacht voor de historische context van de bevrijding van Herkenbosch (middels een schijngevecht), compleet met een chronologisch overzicht die dag.  Daarna begint een bevrijdingsfeest met diverse optredens.

VLODROP : Zondagochtend wordt er vertrokken naar Vlodrop, alwaar het kerkbestuur start met een H Mis, met speciale aandacht voor de vrijheid. Daarna zijn er meerdere activiteiten met bv een optocht, kinderspelen, en dergelijke. Een werkgroep rond hier de komende maanden een en ander af.

SINT ODILIENBERG : De op 1 november gestarte tentoonstelling in het Roerstreekmuseum ‘’Onderduikers en Verzet in de Roerstreek’’ , wordt op zondag 15 maart 2020 afgesloten met een parade van 25 leger-voer-tuigen. In een re-enactment wordt de bevrijding van de onderduikers en verzetsmensen in scène gezet.

Contact gegevens

  • Het Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • 06-15691733
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Geopend dinsdag t/m vrijdag van 18:00 - 20:00 uur.
  • Elke eerste zondag van de maand geopend
    van 10.00 uur tot 17.00 uur met deskundige gidsen!
  • KvK-nummer: 65717066