Nieuws
Amerikaanse M1 Carbine geschonken.

Enkele weken geleden dook er bij een zolderopruiming in Montfort een Amerikaanse M1 Carbine  op. De vinder wilde deze graag schenken aan het Roerdriehoek museum dus werden we gebeld om eens te komen kijken. Nadat er eerst werd gekeken of het wapen veilig was, en er geen patroon in de kamer zat, kwam natuurlijk gelijk de vraag hoe deze daar terecht was gekomen. Volgens de vinder zou deze in 1945 daar door de Amerikanen zijn achter gelaten. De "Front Band Assembly" (die de "Hand Guard" en de loopgroep bij elkaar houdt) ontbrak bij het wapen en was vervangen door een klem. Misschien dat dit de reden is geweest dat het wapen is achtergelaten door de eigenaar?

Nu mogen wij als museum niet zomaar een wapen in ontvangst nemen, maar moet dit door tussenkomst van Politie geregeld worden. Op het moment dat Politie genoemd wordt in verband met een vondst van een wapen, worden mensen meestal huiverig. Maar in dit geval (omdat het om een wapen uit de Tweede Wereldoorlog gaat) is dat meestal geen probleem, en is Politie zelfs blij dat een "illegaal" wapen gemeld wordt en een stuk historie behouden blijft door het te schenken aan een museum. De gegevens van het wapen en de vinder worden doorgegeven aan Politie en zij sturen iemand langs die het wapen ophaalt voor nader onderzoek. Na een week werden we gebeld door Politie dat het wapen op het museum verlof is bijgeschreven en ontvangen we de M1 Carbine waarna deze een mooi plekje in het Roerdriehoek museum krijgt.

Kijk op onze website www.roerdriehoek.com onder schenkingen voor meer detail foto's van de M1 Carbine.

M1 Carbine 1

Vanaf heden is er voor de fietsers die ook nog eens geinteresseerd zijn in wat er zich tijdens Wereld Oorlog 2 tussen Maas en Roer afspeelde een schitterend fietsroute boekje, gemaakt door Richard van Kessel, voor € 3,50 verkrijgbaar bij het Roerdriehoek museum. Het boekje

P5191776

is in A5 formaat en kan daardoor handig op de fiets worden meegenomen.


De fietsroute "Tussen Maas en Roer '44 - '45" volgt de militaire acties tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zoveel als mogelijk in chronologische volgorden en voert u door een mooi stukje Limburg waar van 16 november 1944 tot en met 1 maart 1945 de frontlijn lag.

De fietsroute begint bij het tankstation aan de Maasbrug in Roermond en is voor elk niveau fietser goed te doen. Na 30 km door een afwisselend landschap te hebben gefietst eindigt de route in Roermond bij het politiebureau op de Andersonweg.

Het boekje beschrijft de te fietsen route en voert u langs 26 punten gedurende de 30 km tocht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets heeft plaatsgevonden. De ene keer is er op deze locatie een monument te zien, dan beschrijft het een situatie uit die periode of is er nog iets zichtbaar uit die tijd. Elk punt wordt in het boekje aangegeven met een coördinaat en voorzien van een beknopte P5191777verklarende tekst.

Tijdens de openingstijden van het Roerdriehoek museum is het boekje altijd te verkrijgen, maar u kunt zo ook altijd  even binnen lopen. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u het boekje ook aanvragen en kunnen we dit plus € 2,95 verzendkosten versturen.

Voor een uitgebreidere informatie over de gebeurtenissen en wilt u deze eens rustig op uw gemak lezen is er het gelijknamige boek te verkrijgen voor € 17,50. Als combi zijn beide boekjes voor € 20,00 alleen verkrijgbaar via www.roermond1939-1945.nl

Logo landmacht.svgAankomende week mogen we 2 groepen vanuit Defensie begroeten in het Roerdriehoek museum. Voor zaterdag heeft een klein groepje van de Koninklijke Landmacht een afspraak gemaakt om een bezoek te brengen aan ons museum. De groep maakt een Battlefield Tour langs de Ruhr- en de Maas-Ruhr-Stellung en doet daarbij ook het Roerdriehoek museum aan. 

Op 8 mei organiseren we een Battlefield Tour over de Linnerheide waar eind februari 1945 de Amerikaanse 8ste Tank Divisie een felle strijd leverde met de Duitsers. Als deelnemer kunt u meerijden achter in een GMC CCKW 352 uit 1941 en zo ervaren hoe het destijds was. Tijdens de tour krijgt u het verhaal van "Baker" Company te horen die deze sector kreeg toegewezen voor de aanval.

Vandaag kregen we een bezoek uit Engeland in het Roerdriehoek museum. John, de zoon van Lt Frank Dalby, met zijn dochter Rachel en zoon Rob brachten een bezoek aan het Roerdriehoek museum. Lt Frank Dalby, die in 1939 dienst nam in het Britse leger als soldaat, klom op tot luitenant en heeft met de British Expeditional Forces de evacuatie in Duinkerken in 1940 meegemaakt, vervolgens

Contact gegevens

  • Het Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • 06-15691733
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Wij zijn elke eerste zondag van de maand
    geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur!