Nieuws

Afgelopen zondag hebben we een mooie Service Dress in bruikleen mogen ontvangen. Deze Service Dress is afkomstig van de heer L.M. Barten uit Horn die gediend heeft in de rang van Sergeant bij de Prinses Irene Brigade. De heer Barten was opgekomen in de lichting van 1931 om in het Nederlandse leger zijn dienstplicht te vervullen. Na enkele herhalings oefeningen na zijn dienstplicht werd hij op dinsdag 11 april opgeroepen voor de Voormobilisatie en moest zich melden bij de Openbare school aan de Minderbroedersingel in Roermond. Hij werd ingedeeld bij de Mitrailleur Compagnie van het 13e Regiment langs het Defensiekanaal in de Peel nabij Elzendorp. Op 5 mei 1940 wordt er groot alarm geslagen wegens grote Duitse troepenconcentraties langs de grens en neemt Dpl. Barten met zijn mitrialleur eenheid stelling in één van de kazematten langs het Defensiekanaal. Tijdens de Duitse inval van 10 mei 1940 hoort men in de verte wel de geluiden van de oorlog maar krijgt men geen vijand binnen eigen bereik. Op 11 mei om 01:00 uur krijgt men van een piepjonge Vaandrig de opdracht om de kazemat te verlaten en zich terug te trekken daar men ingesloten dreigt te raken. Men krijgt uiteindelijk de opdracht om te proberen Moerdijk te bereiken maar op enkele kilometers voor Moerdijk krijgt men van een Militaire Politie te horen dat de Moerdijkbrug reeds in Duitse handen is en men maar moet proberen om Zeeland te bereiken. Na 60 zenuwslopende uren zonder slaap en verzorging bereikt hij Middelburg waar hij ook de rest van de Compagnie terug ziet. Zeeuws-Vlaanderen houdt nog stand en zij zullen daar naartoe gaan om de strijd tegen de Duitsers op te pakken. Met houten vissersboten worden ze op 17 mei 1940 de Schelde over gezet, maar voordat ze de strijd kunnen aangaan heeft Zeeuws-Vlaanderen zich ook overgegeven. Op 18 mei proberen ze met zo'n 120-130 in overgebleven vrachtwagens België en Frankrijk te bereiken. Bij de Belgische grens moeten ze wel hun wapens inleveren en de Duitsers zitten hun inmiddels op de hielen. Ze horen hoe achter hen het Britse Expeditieleger bij Duinkerken door de Duitsers zwaar onder vuur wordt genomen. Via Normandië komen ze uit in Brest waar ze op 10 juni 1940 aan boord gaan van een Brits schip dat hun naar Engeland zal brengen. Bij het binnenkomen van de haven in Plymouth worden ze verwelkomt door een 'Band Doedelzakspelers' in Schotse uniformen en door honderden meisjes die uit de ramen van de fabrieken langs de wal puilen.

In Engeland beleefde Barten zijn beste tijd ooit. Omdat hij engels sprak werd hij ingezet als boodschapper, kreeg een fiets en genoot veel vrijheid. Hij heeft daar ook veel plaatsen bezocht in zijn vrije tijd. Ook waren daar veel aardige meisjes. In Congleton, Engeland, werd op 11 januari 1941 de Prinses Irene Brigade opgericht van Nederlandse militairen en Engelandvaarders die na de Duitse inval in Nederland, Engeland wisten te bereiken.

Na verloop van tijd werden ze naar Suriname overgeplaatst om daar schutterijen en dienstplichtigen te trainen voor militaire taken. Per schip voeren ze eerst naar Canada en vandaar via de Antillen naar Suriname. In Suriname moest hij veel op wacht staan. In zijn vrije tijd ontdekte hij echter ook de omgeving en maakte verschillende uitstapjes in de omgeving en in het oerwoud. Hier echter ontving hij ook het bericht dat zijn moeder was overleden; zij was pas 57 jaar. Hij kon er niet naar toe. Achteraf heeft hij wel gedacht dat het toch misschien wel mogelijk zou zijn geweest maar op dat moment leek het te gevaarlijk om terug te reizen. 

In 1944 toen de invasie van Normandie gepland werd verlieten ze Suriname en gingen op 1 maart 1944 in New York aan boord van het troepenschip "Queen Elisabeth" dat hun naar Engeland zal brengen om daar te trainen als voorbereiding op de invasie. Als Irene Brigade kwamen ze onder Canadees commando, de nederlanders niet talrijk genoeg om een zelfstandig leger te vormen. Op 7 augustus 1944 landen ze met zo'n 1200 mannen van de Prinses Irene Brigade in Arromanches, in Normandië, Frankrijk. Ze passeren Douvres, waar ze ruim 4 jaar eerder ook doorheen kwamen, maar nu totaal verwoest. Op 12 augustus nam de Brigade deel aan haar eerste gevechten bij Pont-Audemer en Saint-Come tegen de Duitse bezetter. Tijdens Operatie Market Garden neemt de Prinses Irene Brigade het bruggehoofd over de Maasbrug bij Grave over en installeerd zich in de loopgraven. Barten schrijft in zijn dagboek: "Onze afdeling is nog maar op halve sterkte. Brouwer en ik hebben nog maar 5 soldaten en geen korporaal.Wij krijgen een andere taak. De brug over de Oude Maas met een veel kleiner bruggenhoofd aan de Westkant van de corridor". Op 20 november zijn er aanwijzingen dat Horn bevrijd is en Barten vraagt toestemming om naar Horn te gaan. Als bewijs laat hij op 21 november een vaag krantenbericht zien aan zijn commandant en krijgt toestemming, maar moet zonder pardon overmorgen terug zijn. Hij kan meeliften met legerwagens en nog voor schemer aan in de Dorpstraat in Horn. Daar hangt een groot camouflagenet dwars over de weg om de Duitsers te beletten vanaf hun uitkijkposten in Roermond de transporten op de Rijksweg te observeren. De volgende dag wordt hij door Engelsen met een Jeep naar Weert gebracht waarna hij lift via Eindhoven, Bergen op Zoom naar Goes waar hij rond middernacht weer terug is bij zijn eenheid. De Prinses Irene Brigade is in Bergen op Zoom wanneer Duitsland op 5 mei 1945 capituleerd en op 30 mei 1945 rijdt de Prinses Irene Brigade via Rotterdam naar Den Haag voor een bevrijdingsparade. Op 6 augustus 1945 wordt de Sergeant Barten Eervol Ontslagen uit militaire dienst. 


Het uniform wordt momenteel nog uit voorzorg behandeld voor eventueel aanwezig ongedierte in de wollen stoffen en zal pas vanaf december dit jaar te zien zijn in het museum.

B Prinses Irene Brigade uniform Britse stijl  A Met Canadees gemaakte overjas  

C Sergeant Prinses Irene Brigade met invasie koord  D Tropen jasje

Gisteren hebben we een zeer bijzonder item mogen ontvangen. Een chemie boek, uitgegeven in 1927 te Berlijn en geschreven in het Duits, voor het vervaardigen van chloor. Een aanwezige stempel laat zien dat dit chemie boek in 1939 is ontvangen door de Soda fabriek in Merum (tegenwoordig Solvay Chemie b.v.) als naslagwerk voor het vervaardigen van chemicaliën. Het terrein van de Soda fabriek in Merum was op 26 en 27 februari 1945 het strijdtoneel van hevige gevechten waarbij het boek door de beschietingen zwaar beschadigd werd. Na de bevrijding zijn een aantal van deze boeken door een inwoner van Herten opgeraapt en bewaard gebleven en enkele hiervan zijn een aantal jaren geleden aan een verzamelaar geschonken waarvan wij dit exemplaar hebben ontvangen.

Op 26 februari zet "Charlie" compagnie van het 58infanterie bataljon van de Amerikaanse 8e tank divisie de aanval in op de Duitse stellingen rond de Soda fabriek in Merum. De groep van soldaat Okey Taylor verliest hun radioman soldaat Demcovitz  door Duitse beschietingen en bereikt zonder hem de gebouwen van de Soda fabriek. De Duitsers worden verdreven uit de gebouwen waarna de Amerikanen door de Duitse artillerie onder vuur worden genomen. In de chaos, en omdat de groep de radio bij soldaat Demcovitz heeft achtergelaten waardoor men geen contact meer heeft met de achterhoede in Linne, komt de groep ook onder eigen vuur te liggen. 's Nachts in het donker sluipen 2 soldaten vanuit de fabriek terug naar soldaat Demcovitz, die inmiddels aan zijn verwondingen was overleden, om de radio op te halen waarna men contact opneemt met hun eigen troepen in Linne en de beschietingen stoppen.

Boek Soda fabriek Merum 2  Boek Soda fabriek Merum 3  Boek Soda fabriek Merum 4

Boek Soda fabriek Merum 5      Merum factory 1945
Amerikaanse M1 Carbine geschonken.

Enkele weken geleden dook er bij een zolderopruiming in Montfort een Amerikaanse M1 Carbine  op. De vinder wilde deze graag schenken aan het Roerdriehoek museum dus werden we gebeld om eens te komen kijken. Nadat er eerst werd gekeken of het wapen veilig was, en er geen patroon in de kamer zat, kwam natuurlijk gelijk de vraag hoe deze daar terecht was gekomen. Volgens de vinder zou deze in 1945 daar door de Amerikanen zijn achter gelaten. De "Front Band Assembly" (die de "Hand Guard" en de loopgroep bij elkaar houdt) ontbrak bij het wapen en was vervangen door een klem. Misschien dat dit de reden is geweest dat het wapen is achtergelaten door de eigenaar?

Nu mogen wij als museum niet zomaar een wapen in ontvangst nemen, maar moet dit door tussenkomst van Politie geregeld worden. Op het moment dat Politie genoemd wordt in verband met een vondst van een wapen, worden mensen meestal huiverig. Maar in dit geval (omdat het om een wapen uit de Tweede Wereldoorlog gaat) is dat meestal geen probleem, en is Politie zelfs blij dat een "illegaal" wapen gemeld wordt en een stuk historie behouden blijft door het te schenken aan een museum. De gegevens van het wapen en de vinder worden doorgegeven aan Politie en zij sturen iemand langs die het wapen ophaalt voor nader onderzoek. Na een week werden we gebeld door Politie dat het wapen op het museum verlof is bijgeschreven en ontvangen we de M1 Carbine waarna deze een mooi plekje in het Roerdriehoek museum krijgt.

Kijk op onze website www.roerdriehoek.com onder schenkingen voor meer detail foto's van de M1 Carbine.

M1 Carbine 1

De afgelopen periode zijn er weer enkele nieuwe items aan de collectie toegevoegd. Een mooie gelegenheid om zondag 4 maart een bezoek te brengen aan het Roerdriehoek museum. Laat u vertellen over het gebruik, de functie en werking van de items die in het museum te zien zijn. Hieronder enkele van deze items:

75mm M48 1943 klein 2   75mm M48 1943 klein 1   75mm M48 High Explosive projectiel uit 1943
75mm M72 AP 1944 klein 1   75mm M72 AP 1944 klein 275mm M72 Armor Piercing projectiel uit 1944
105mm HE 1943 klein 2   105mm HE 1943 klein 3105mm M1 High Explosive projectiel uit 1943
105mm Howitzer 2 round box fiber tube klein 1   105mm Howitzer 2 round box fiber tube klein 2Kist voor 105 mm granaten 1944
Clinometer field Mk VI 1941 klein 1   Clinometer field Mk VI 1941 klein 2    Clinometer Field Mark VI richtmiddel voor het Britse 25 Pr kanon.

Vanaf heden is er voor de fietsers die ook nog eens geinteresseerd zijn in wat er zich tijdens Wereld Oorlog 2 tussen Maas en Roer afspeelde een schitterend fietsroute boekje, gemaakt door Richard van Kessel, voor € 3,50 verkrijgbaar bij het Roerdriehoek museum. Het boekje

P5191776

is in A5 formaat en kan daardoor handig op de fiets worden meegenomen.


De fietsroute "Tussen Maas en Roer '44 - '45" volgt de militaire acties tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zoveel als mogelijk in chronologische volgorden en voert u door een mooi stukje Limburg waar van 16 november 1944 tot en met 1 maart 1945 de frontlijn lag.

De fietsroute begint bij het tankstation aan de Maasbrug in Roermond en is voor elk niveau fietser goed te doen. Na 30 km door een afwisselend landschap te hebben gefietst eindigt de route in Roermond bij het politiebureau op de Andersonweg.

Het boekje beschrijft de te fietsen route en voert u langs 26 punten gedurende de 30 km tocht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets heeft plaatsgevonden. De ene keer is er op deze locatie een monument te zien, dan beschrijft het een situatie uit die periode of is er nog iets zichtbaar uit die tijd. Elk punt wordt in het boekje aangegeven met een coördinaat en voorzien van een beknopte P5191777verklarende tekst.

Tijdens de openingstijden van het Roerdriehoek museum is het boekje altijd te verkrijgen, maar u kunt zo ook altijd  even binnen lopen. Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kunt u het boekje ook aanvragen en kunnen we dit plus € 2,95 verzendkosten versturen.

Voor een uitgebreidere informatie over de gebeurtenissen en wilt u deze eens rustig op uw gemak lezen is er het gelijknamige boek te verkrijgen voor € 17,50. Als combi zijn beide boekjes voor € 20,00 alleen verkrijgbaar via www.roermond1939-1945.nl

Contact gegevens

  • Het Roerdriehoek museum
  • Dijkstraat 5 6065 AT, Montfort
  • 06-15691733
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Geopend dinsdag t/m vrijdag van 18:00 - 20:00 uur.
  • Elke eerste zondag van de maand geopend
    van 10.00 uur tot 17.00 uur met deskundige gidsen!
  • KvK-nummer: 65717066